Φεβρουαρίου 08, 2019

Ξάφνιασε ευχάριστα η Επιτροπή Εθελοντισμού.

Αφορμή στάθηκε η κοπή της πίτας, αλλά ήταν πολλά παραπάνω…

Και οι δρόμοι γέμισαν μαθητές… Μετά από περίπου τρείς μήνες διακοπών, η επιστροφή στα θρανία έκανε το κουδούνι να χτυπήσει, όχι όμως για την αίθουσα αλλά για τον καθιερωμένο αγιασμό, σε όλα τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου μας.

Οι μαθητές πέρασαν την πόρτα των σχολείων τους, που τους υποδέχθηκαν έτοιμα, πλήρη και οργανωμένα, για άλλη μια σχολική χρονιά.

Κοντά στους μαθητές, βρέθηκε ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, που από νωρίς το πρωί επισκέφθηκε μαζί με τους Αντιδημάρχους και στελέχη του Δήμου, τα σχολεία. Μετά από την εισαγωγική ομιλία των διευθυντών και τον αγιασμό που τέλεσαν οι ιερείς, ο δήμαρχος καλωσόρισε τους μαθητές και μοιράστηκε μαζί τους όλα όσα ως Δημοτική αρχή εκτελέστηκαν προκειμένου τα Σχολεία του Δήμου μας να βρίσκονται στην κορυφή από πλευράς πληρότητας και λειτουργίας.

DSC 0006ok 720x478

DSC 0028ok 720x478

Είναι κεντρικό σημείο να γνωρίζει ο δημότης τον καθοριστικό ρόλο που παίζει σε αυτό ο Δήμος, μιας και η ετήσια επιχορήγηση του Κράτους είναι ελλιπής και οριακά καταφέρνει να καλύπτει μόνο τις δαπάνες μισθοδοσίας των καθαριστριών, των σχολικών τροχονόμων και ένα μικρό μέρος των εντελώς αναγκαίων λειτουργικών αναγκών των σχολείων.

Η δημοτική επιχορήγηση για τα σχολεία, ξεπερνά το 65%!

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, καταβάλλει κάθε χρόνο περίπου 600.000 € για την συντήρηση των σχολικών κτηρίων και άλλες 600.000 € για την λειτουργία τους, επιπρόσθετα στα ποσά που καταβάλλει το αρμόδιο υπουργείο! Όλα αυτά, με μια κεντρική σκέψη: κανένα σχολείο να μην έχει να ζηλέψει τίποτε σε σχέση με κάθε πρότυπο ιδιωτικό! Όλα τα παραπάνω, κατατάσσουν τα σχολεία του Δήμου μας, πρώτα στην λίστα των πόρων που απορροφούν, αναλογικά με όλα τα Δημόσια σχολεία της Ελλάδας!

DSC 0014ok 720x478

DSC 0018ok 720x478


Επίσης σημαντική, είναι και η τακτική καταβολή από το Δήμο, που έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στις σχολικές επιτροπές, να καλύπτονται όλες οι ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες των σχολείων στο σύνολό τους και να υπάρχει ένα ικανό περίσσευμα, για την εκτέλεση των έργων βελτίωσης και ανακαίνισης των σχολικών κτιρίων και την αγορά εξοπλισμού για τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

Στην πρώτη ημέρα των μαθητών, τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους, ήταν εκεί στα γνωστά «πηγαδάκια» μεταξύ φίλων. Ημέρα χαλαρή, περιγραφές διακοπών, νέες γνωριμίες και χαμόγελα. Μέσα ή… δίπλα από τα πηγαδάκια, βρέθηκαν – εκτός από τον Δήμαρχο και η Αντιδήμαρχος Θεμάτων Καθαριότητας, κα Αικατερίνη Πετρίτση-Μουράντ, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας & Αλληλεγγύης, κα Τρέζου Μαρία, ο Αντιδήμαρχος Θεμάτων Πρασίνου, κ. Βύρων Σαμαρόπουλος , ο Αντιδήμαρχος Τεχνικού Προγράμματος, κ. Γάτος Αλκιβιάδης , η Αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΦΙΨ κα Σόφη Ζαφρακοπούλου , η Πρόεδρος της  Επιτροπής Εθελοντισμού κα Αννα Κομνηνού Κούμπα και η Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κα Κατερίνα Αλεξοπούλου.

DSC 0049ok 720x478

DSC 0052ok 720x478

DSC 0063ok 720x478

 

DSC 0075ok 720x478

DSC 0089ok 720x478

DSC 0097ok 720x478

DSC 0109ok 720x478

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το λόγο του Δημάρχου Παντελή Ξυριδάκη: 

" Αγαπητοί μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί,

Μια ακόμη σχολική περίοδος ξεκινά κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις ευθύνες του και να σας φιλοξενήσει σε σύγχρονες, ασφαλείς σχολικές υποδομές.

Θέλω κατ’ αρχήν να ευχηθώ σε εσάς, τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας, καλή πρόοδο. Εύχομαι η χρονιά που ξεκινά να είναι για όλους σας γόνιμη και δημιουργική.

Να έχετε υγεία και δύναμη, για να ανταποκριθείτε στις ευθύνες σας και να εκπληρώσετε τους στόχους σας.

Εύχομαι, επίσης, καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς μας. Να είστε καλά, για να φέρετε σε πέρας και φέτος το παιδαγωγικό σας έργο, προς όφελος των μαθητών σας, αλλά και ευρύτερα της τοπικής μας κοινωνίας.

Γνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες, κάτω από τις οποίες επιτελείτε το λειτούργημα του δασκάλου και παιδαγωγού.

Οι δύσκολες συνθήκες δεν αφορούν μόνο τις πενιχρές αποδοχές σε σχέση με την προσφορά σας.

Αφορούν και τις πρόχειρες και αποσπασματικές αλλαγές, που προωθούνται κάθε τόσο στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφορούν,  την απαξίωση θεμελιωδών για την εκπαίδευση εννοιών, όπως η αριστεία και η ευγενής άμιλλα.

Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού φρόντισε για μια ακόμη χρονιά, ώστε το νέο σχολικό έτος να ξεκινήσει με θετικές προοπτικές για τους μαθητές μας.

Ανταποκριθήκαμε με συνέπεια  και ευθύνη στις υποχρεώσεις μας, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία την έλλειψη κρατικής αρωγής και χρηματοδότησης.

Αντίθετα, αξιοποιώντας και το τελευταίο ευρώ των συμπολιτών μας, πετύχαμε να διατηρήσουμε πολύ ψηλά το επίπεδο των δημόσιων σχολικών μας δομών.

Τα δημόσια σχολεία της Φιλοθέης, του Νέου Ψυχικού και του Ψυχικού θα διακριθούν και φέτος ως πρότυπες σχολικές μονάδες. Οι οποίες – με δεδομένη και την υψηλή ποιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού τους – λειτουργούν στα επίπεδα των ιδιωτικών σχολείων της ευρύτερης περιοχής μας.

Κι αυτό είναι αποτέλεσμα της διαρκούς προσπάθειας των υπηρεσιών του Δήμου μας, για την κάλυψη κάθε ανάγκης των σχολείων. Είναι αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας του Δήμου με τις διευθύνσεις των σχολείων, αλλά και τους συλλόγους γονέων.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε διαθέσει ως Δήμος μεγάλα ποσά για τον εξοπλισμό των σχολείων με σύγχρονα μέσα, που διευκολύνουν το εκπαιδευτικό έργο.

Πραγματοποιούμε εργασίες συντήρησης και επισκευής σε όλες τις μονάδες, τόσο προγραμματισμένα όσο και έκτακτα, όπου χρειάζεται.

Φροντίζουμε για την ασφάλεια των μαθητών μας, παρέχοντας και φέτος καθημερινή φύλαξη σε κάθε δημόσιο σχολείο, από εταιρία security.

Επενδύουμε με πράξεις κι όχι με λόγια, στη νέα γενιά της πόλης μας. Επενδύουμε συνειδητά στη γνώση και στην παιδεία.

Γιατί θέλουμε – στο βαθμό που μας αναλογεί – να διασφαλίσουμε στα παιδιά μας ένα γόνιμο σχολικό περιβάλλον. Στο οποίο θα μπορέσουν να αναδείξουν το ταλέντο και τις δεξιότητές τους. Να επιδιώξουν την αριστεία, να προοδεύσουν και να επιτύχουν.

Με αυτό το στόχο, θα είμαστε και φέτος εδώ. Μαζί σας. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε η χρονιά που ξεκινά να είναι δημιουργική, γεμάτη γνώσεις και όμορφες εμπειρίες. 

Καλή χρονιά και καλή πρόοδο σε όλους. "