Τα παιδιά του Λυκείου Ψυχικού βάφουν το σχολείο τους

Κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, τον Απρίλιο του 2017, – και εν μέσω μαθημάτων προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές και φροντιστηρίων – μια ομάδα μαθητών, ως επί το πλείστον της δευτέρας τάξης του Λυκείου Ψυχικού, ανέλαβε την πρωτοβουλία να βάψει και να ομορφύνει τις σχολικές αίθουσες. 
Τα παιδιά έκαναν πράξη τις αξίες του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς, και μέσα σε πνεύμα ομαδικότητας, συνεργασίας και χαράς μεταμόρφωσαν το χώρο στον οποίο περνούν τη μισή σχεδόν μέρα τους. Με την ενέργειά τους αυτή έδειξαν υπευθυνότητα, σεβασμό και αγάπη για το σχολείο τους. Δούλεψαν με φιλότιμο και προθυμία, άλλος περισσότερες κι άλλος λιγότερες μέρες και ώρες. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι η καλύτερη ανταμοιβή για τον κόπο τους. Διάλεξαν τα χρώματα, ένα για κάθε τάξη, πρόσθεσαν ζωγραφιές και ανανέωσαν το χώρο τους. Στη δράση τους αυτή είχαν την αμέριστη συμπαράσταση του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.

Θεωρούμε πως όλη αυτή η προσπάθεια, με τα λάθη και τις δυσκολίες, τις αναποδιές και τις καθυστερήσεις, ήταν μια εποικοδομητική εμπειρία, και πως όλοι – μικροί και μεγάλοι – πήραμε πολύτιμα μαθήματα. Συγχρόνως, όσοι δουλέψαμε γι’ αυτό το σκοπό ήρθαμε κοντά και γνωριστήκαμε, κι αυτό μόνο προς όφελος του σχολείου μπορεί να λειτουργήσει. Σε καιρό γενικευμένης κρίσης, όπου οι αντοχές όλων μας δοκιμάζονται, και κόντρα στο γενικό κλίμα γκρίνιας, κατήφειας και απαισιοδοξίας, τα παιδιά μάς χάρισαν την ελπίδα που έχουμε ανάγκη, δείχνοντάς μας ότι υπάρχει και αυτή η μερίδα της νεολαίας.

sxoleio vapsimo 2

 

Ευχαριστούμε για την έμπνευση, τον κόπο και το χρόνο που διέθεσαν τους μαθητές:

Από τη Β’ Λυκείου: Άγγελο Καραγιαννόπουλο, Ιάσονα Παπαϊωάννου, Φραγκίσκο Κονδύλη, Σεραφείμ Χαλδούπη, Μαρία Μπριάνη, Νεφέλη Μύαρη, Δημοσθένη Κουρουπάκη, Γιάννο Παπαθεοφίλου, Αθανασία Καραμπάτσου, Μιχάλη Κουρούτη, Ζωή Κραββαρίτη, Θοδωρή Γουσέτη, Δέσποινα Ατζεμιάν, Ραφαήλ Καμάρα, Ευθυμία Μαρίνου, Αλέξανδρο Μπλαζουδάκη, Λευτέρη Μισούλη, Αναστασία Ευρυβιάδη, Χριστίνα Καπέλλι Φράγκου, Μαριλένα Κολλιού, Φοίβη Κατσά, Ελίνα Νικολαϊδου, Εύα Σαμαρτζή και Μαρία Λουίζα Σαγρεδάκη. 
Από την Α’ Λυκείου: Άλμπι Ρότσι, Φωτεινή Τζώγα, Νόνικα Χατζηθωμά, Μπάρον Βιλλανουέβα, Αγγελική Διακουμοπούλου, Χαμπάμπ Αλί, Σοφία Ανθοπούλου Μαρίνου και Νίκη Αυγουστίνου. 
Ευχαριστούμε ακόμη την ομάδα κοριτσιών από τη Σχολή Μωραΐτη, καθώς και το Νίκο Μερτζάνη από την Ιόνιο Σχολή, οι οποίοι προσέφεραν τη βοήθειά τους στο πλαίσιο της εθελοντικής εργασίας που χρειάζεται να παρουσιάσουν για το IB.


Εύη Παππά,
Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων
του Λυκείου Ψυχικού

 

 

Το Λύκειο Ψυχικού στο BIMUN (Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών) στο Βελιγράδι

Τ ο Γενικό Λύκειο Ψυχικού συμμετείχε με επιτυχία στο BIMUN (Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών στο Βελιγράδι Σερβίας) από 22 έως 26 Μαρτίου συνεχίζοντας την παράδοση
συμμετοχής του σχολείου σε διεθνή MUN. Η εξαμελής ομάδα μας έγινε δεκτή κατόπιν αξιολόγησης από το κρατικό συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών της Σερβίας που ήταν η διοργανώτρια χώρα.

To MUN (Model of United Nations) είναι προσομοίωση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και απευθύνεται σε μαθητές από όλο τον κόσμο. Μαθητές από διαφορετικές χώρες συνεργάζονται και δημιουργούν ομάδες που αντιπροσωπεύουν ένα κράτος (όχι το δικό τους). Η δουλειά της ομάδας είναι να κατανοήσει και να υποστηρίξει τις θέσεις της χώρας που εκπροσωπεί σε διεθνή θέματα. Το Belgrade International Model of United Nations ( BIMUN ) θεωρείται το 4ο καλύτερο MUN της Ευρώπης.

Τα θέματα για τα οποία συζήτησαν οι μαθητές/τριες, που λειτούργησαν ως εκπρόσωποι χωρών στο BIMUN, και κατέληξαν σε ψηφίσματα ήταν:

1) Μεταναστευτική κρίση

2) Η κατάσταση στη Νιγηρία – Η απειλή της BOKO HARAM

3) Σχέδιο πρόληψης τρομοκρατικών ενεργειών 

Οι προτεινόμενες λύσεις των μαθητών (ψηφίσματα μέσω συμμαχιών μεταξύ χωρών-μελών) καταλήγουν στη Διοίκηση του ΟΗΕ, καθώς κρίνεται απαραίτητη η οπτική πλευρά των εφήβων για το σχεδιασμό της πολιτικής του. Όντας η μόνη ελληνική αντιπροσωπία στο συμβούλιο του Βελιγραδίου, είχαμε την ευκαιρία αλλά και την ευθύνη να τιμήσουμε το σχολείο, το δήμο και τη χώρα μας. Θεωρούμε ότι τα καταφέραμε. Αυτό όμως δε θα ήταν δυνατό χωρίς την υποστήριξη του σχολείου και του δήμου μας.

Ως μέλη της σχολικής ομάδας MUN, καθώς και εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού για την έμπρακτη βοήθεια και υποστήριξή του. Τέλος, ως μέλη της ευρύτερης μαθητικής κοινότητας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους δημοτικούς μας παράγοντες που συνέβαλαν στην καλλιέργεια της παιδείας μας με τον καλύτερο τρόπο.

Τη σχολική ομάδα, που αποτελείτο από τους Βάνα Αλεξοπούλου, Δέσποινα Ατζεμιάν, Αναστασία Ευρυβιάδη, Ραφαήλ Καμάρα, Άγγελο Καραγιαννόπουλο και Ιάσονα Παπαϊωάννου, συνόδευσαν η Διευθύντρια του σχολείου κα Ελένη Μουρδουκούτα και η υπεύθυνη για το MUN καθηγήτρια κα Γιούλα Χρονοπούλου.